Family, Traveling

Trip 3 Hari 2 Malam Bersama 2 Batita – Taman Safari Cisarua Bogor.

Kita lanjutin cerita yang kemarin ya Mams..

Kami keluar apartemen sekitar pukul 9 pagi, karena pak suami sok mau mengingat-ingat jalan di Jakarta jadi dia nggak mau pakai google map, akhirnya kami masih muter-muter di dalam Jakarta sekitar hampir 1 jam. Setelah masuk tol kami juga sempat mampir ke rest area 1 jam lebih untuk makan siang dan membeli perbekalan di jalan karena takut kena macet. Ya mungkin jam 11.30 kami baru meninggalkan rest area dan langsung membelah tol lagi menuju Taman Safari Bogor, ternyata tidak seperti dugaan kami jalanan tol Minggu siang itu sangat sepi, jadi mobil pak suami bisa melaju cukup kencang, sempat lihat spedo, kecepatannya 130km/jam, padahal biasanya nggak pernah secepat itu kalau lagi bawa anak-anak, kebawa suasana tol yang sepi itu kali ya. Mungkin beda lagi keadaanya kalau kami berangkat pagi-pagi, semua orang pasti menuju ke Taman Safari pagi hari supaya sore sudah bisa pulang. Mungkin ini bisa jadi referensi jika anda ingin ke Taman safari pada minggu siang, dengan catatan anda juga menginap di Taman safari atau sekitar sana malam harinya.

RATE WAHANA & HOTEL

Tolnya memang tidak macet tetapi setelah lepas tol baru macet, tidak macet parah sih tapi cukup menyita waktu. Akhirnya pukul 13.45 kami sampai di Taman Safari, kami langsung menuju penginapan, Safari lodge, ke resepsionisnya. Di sana kami menyebutkan bahwa kami sudah booking melalui Traveloka. Di sana kami juga ditawari apakah kami juga akan membeli tiket masuk ke taman safari, kami langsung mengiyakan, kami pesan untuk 4 orang (Quinn sudah di atas 2 tahun jadi dianggap seperti orang dewasa), kami mendapat diskon @50.000 karena kami menginap di sana, dari harga 150.000 kami cukup membayar 100.000/orang. Oh ya, FYI, harga jika kita booking hotel langsung di sana harganya ternyata 1,1juta rupiah lho untuk yang caravan, bayangkan berapa rupiah yang bisa kita hemat jika memesan dari traveloka, apalagi jika sedang ada promo kemarin, kemarin saya dapat harga 735.000/mlm, jika memasukkan kode promo cuma bayar sekitar 585.000, banyak banget kan yang bisa kita hemat?

Quinn di depan lobby
Quinn di depan lobby

 

Setelah membayar tiket masuk ke wahana taman safari, akhirnya kami diantar room boy ke caravan kami, karena kami menginap di hari minggu malam dan saya takut kalau keadaan di sana sepi banget, jadi saya minta di tempatkan dekat dengan tamu yang lain, supaya nggak serem aja, dan mereka menyanggupinya. Ternyata jarak antar kamar tidak terlalu jauh, hanya sekitar 5 meter dari satu caravan ke caravan lainnya. Berbeda dengan dugaan saya, ternyata cukup banyak orang yang menginap di caravan, ada sekitar 4-5 caravan yang terisi (termasuk punya kami).

FASILITAS HOTEL

inilah penampakan caravan kami dari depan
inilah penampakan caravan kami dari depan

Room boy membukakan pintu caravan dan menghidupkan instalasi listrik di sana, membantu memasukkan barang-barang, kemudian menjelaskan tentang compliment yang kami dapat, minuman-minuman yang ada di mini fridge itu ternyata gratis, ada 4 teh botol dan 4 air mineral, ada aminities yang cukup lengkap seperti shampo, sabun, pasta gigi dan sikatnya serta shower cap masing-masing 4 biji karena caravan ini memang dapat ditinggali hingga 4 orang. Tempat tidurnya terdiri dari Spring bed Queen size dan 1 bunk bed, cuma menurut saya ukuran bunk bednya terlalu sempit, mungkin karena peruntukkannya untuk anak-anak? Tapi emak bibik cukup kok tidur di situ, kalau punya tinggi sekitar 150-170 cm aja cukup kok cuma lebarnya itu yang tidak terlalu lebar, kurang dari 1meter sih kalau menurut saya, so small?? Room boy juga menjelaskan bahwa untuk water heater di kamar mandi memang perlu waktu yang cukup lama hingga bisa menjadi panas, gorden disarankan ditutup ketika menjelang malam untuk mengurangi dinginnya malam.

compliment yang didapat dari hotel, kali ini untung nggak lupa dibawa
compliment yang didapat dari hotel, kali ini untung nggak lupa dibawa

TV-nya ada sih cuma masih TV tabung dan siarannya tidak dapat ditangkap sempurna, banyak semutnya gitu deh *you know what I mean kan?*. Water heater untuk buat minuman disediakan, intercom juga ada di setiap kamar jadi kalau mau pesan makanan (maximum last order jam 10 malam), atau menghubungi room service (24 jam) bisa melalui intercom tersebut. Sandal hotel juga ada, ini berguna banget kalau lagi di dalam kamar, secara itu kan pakai keramik, keramik di tempat dingin kan justru bikin tambah dingin, jadi ya pakai sandal hotel terus deh kalau di dalam kamar, seandainya diganti di kasih karet atau semacam parket kayu bakalan lebih anget deh. *just a suggestion*. WiFi ada ya, sinyalnya bagus, lancar jaya terbukti saya pakai back up foto-foto di google pict sekitar 200 foto nggak sampai sejam udah terback-up semua.

ini penampakan dalam caravan, itu TV tabungnya
ini penampakan dalam caravan, itu TV tabungnya
ini penampakan bunk bed-nya ya.. sampingnya adalah pintu ke kamar utama, maafkan bawaan kita yang bejibun ikut nongol juga
ini penampakan bunk bed-nya ya.. sampingnya adalah pintu ke kamar utama, maafkan bawaan kita yang bejibun ikut nongol juga
penampakan dalam kamar utama
penampakan dalam kamar utama
kamar utama, maaf tempat tidurnya nggak keliatan semua
kamar utama, maaf tempat tidurnya nggak keliatan semua

Kalau fasilitas hotel yang bisa dipakai bersama itu adalah Restaurant yang buka dari jam 07.00-22.00. Oh ya, kita dapat sarapan untuk 4 orang ya, waktu sarapannya cukup singkat (07.00-09.00 aja), ada kolam renang, jacuzzi tapi harus pesan dulu, satu jacuzzi harga sewanya 150.000 untuk max 4 orang selama 30 menit saja *mehong Bo’*, lapangan tenis, lapangan basket, taman bermain di sekitar kawasan penginapan. Walaupun Quinn suka renang tapi kali ini Quinn nggak minta renang, pegang airnya aja dia udah ogah, hehe..dingin bianget!

Jacuzzi, salah satu fasilitas hotel
Jacuzzi, salah satu fasilitas hotel
ini jacuzzinya dari dekat
ini jacuzzinya dari dekat
Restaurant Caravan Safari Lodge
ini kolam renangnya, dekat dengan Jacuzzi dan Restaurant

WAHANA TAMAN SAFARI

Setelah memberi tip pada room boy kami langsung menuju ke wahana taman safari, resepsionis memberikan karcis terusan, awalnya mereka menjelaskan bahwa untuk ke area safari hanya bisa dilakukan sekali, tetapi untuk wahana permainan jika kami tidak sempat ke sana atau kurang puas bermain di sana, kami bisa mendatanginya kembali besok, mengingat kami sudah hampir sore sampai di sana (sekitar pukul 14.00), taman safari tutup pukul 17.30.

Sebelum masuk ke wahana, ada gerbang tiket yang besar yang harus dilalui, karena kami sudah membeli tiket maka kami hanya diwajibkan membayar tiket untuk mobil sebesar 15.000 saja. Setelah masuk wahana safari, ternyata cuaca tidak mendukung saudara-saudara. Hujan deras mengguyur taman safari siang menjelang sore itu, biasanya emang gini atau gimana ya? Secara ini kan Bogor ya, kota hujan, apa mungkin setiap menjelang sore begini selalu hujan? I dont know.. Cukup kecewa sih karena kami tidak bisa melihat hewan-hewan tersebut dengan jelas, sudah di dalam mobil, diguyur hujan pula, makin nggak jelas. Hewan-hewannya pun jarang  yang berlalu lalang di jalan, mereka cenderung mencari tempat untuk berteduh sambil bermalas-malasan.

Suami sempat bilang kalau besok pagi kita beli lagi aja ticket utk ke wahana safarinya ini, rugi kalau sudah sampai sini tapi cuma lihat hewan-hewan yang lagi pada malas-malasan ini, padahal kami sudah beli cukup banyak wortel sebelum masuk taman safari tadi untuk diberikan pada hewan-hewan di sini, kalau nggak ada hewan yang mondar-mandir di jalan mau dikasih ke siapa donk wortelnya? Untung masih ada beberapa hewan sih yang masih hujan-hujanan di tengah jalan, jadi kita bisa kasih tuh wortel. Quinn nggak terlalu excited sih, mungkin karena hujan itu ya, nggak terlalu keliatan hewannya. Dia juga takut kalau disuruh kasih makan ke binatangnya.

Untuk mengitari wahana safari kita butuh sekitar 45 menit, menurut petugas di sana, tapi tergantung juga sih berapa lama kita berhenti untuk mengambil foto, memberi makan hewan, atau pas ada hewan yang lagi jahil berdiri atau duduk di tengah jalan, kita jadi nggak bisa kemana-mana kalau mereka di tengah jalan kan, apalagi ada aturan untuk selalu mendahulukan para hewan itu.

Banyak sekali jenis hewan-hewannya, yang saya ingat sih ada Rusa, Gajah, Tapir, Babi Rusa, Burung Hantu, Buaya, Kuda Nil, Jerapah, Puma, Harimau Bengal, Singa, Llama, Monyet, Orang Utan, ah banyak deh sampai lupa. Saya paling excited itu waktu melihat harimau Bengal-India, perawakannya besar, gagah, warnanya ada yang belang hitam-putih dan belang coklat-hitam seperti harimau Sumatra, tetapi badannya lebih besar. Kalau Quinn sukanya lihat Gajah.

Zebra, salah satu hewan yang ada di sana
Zebra, salah satu hewan yang ada di sana

Pak Suami suka takut-takut *ni orangnya marah nggak ya kalau aku tulis begini? Peace Yank.. *kalau ngelewatin kawasan hewan-hewan buas itu, memang sih aturannya kita tidak boleh membuka kaca jendela kalau sedang berada di kawasan safari, tapi masa’ iya kalau di kawasan hewan herbivora harus nutup jendela?? Kapan bisa kasih makan wortel ke para hewan unyu-unyu itu? Hehe.. Ssst..mereka memang tampak unyu di kejauhan tapi nanti waktu Anda sedang dekat banget sama mereka, ih bau mereka nggak enak banget, hehe.. ya iyalah..gitu itu bau hewan, jadi jangan kaget ya..

Untuk di kawasan hewan-hewan buas seperti harimau dan singa akan selalu ada mobil patroli, kadang jika anda beruntung petugasnya membuat semacam atraksi dengan cara melemparkan makanan ke para hewan tersebut sehingga kita bisa melihat hewan-hewan tersebut sedikit aktif berloncatan menangkap makanan tersebut atau sedikit berebut dengan yang lain, eits tapi petugas-petugas ini tidak berada di luar mobil patroli ya, mereka tetap berada di dalam mobil patroli.

Setelah selesai dari kawasan safari kami menuju wahana permainan, kaget juga setelah masuk kawasan itu ternyata masih banyak mobil, ternyata masih rame juga, saya kira sudah pada pulang karena mobil-mobil yang bareng kami masuk ke kawasan safari tidak lebih dari 10 mobi. Di kawasan wahana permainan inilah  tempat banyak pertunjukkan-pertunjukkan binatang, waktu di resepsionis tadi untung kami minta jadwal pertunjukkannya, kami di beri jadwal dan petanya, jadi kami langsung menuju ke sana mengingat jadwal kami yang mepet.

Pertunjukkan pertama yang kami lihat adalah pertunjukkan Harimau Sumatra, kami disuguhi atraksi 3 ekor Harimau Sumatra bersama tiga pawangnya. Memperagakan tingkah laku Harimau Sumatra itu jika sedang berada di hutan dan kedekatan mereka dengan para pawang mereka, cukup menghibur karena tingkah laku Harimau dan pawangnya cukup lucu, pertunjukkannya hanya sekitar 15 menit tapi cukup menghibur. Kami duduk nyempil datang di detik-detik pertunjukkan akan segera dimulai, saran saya datang 15 menit sebelum pertunjukkan dimulai agar bisa pilih tempat duduk yang pewe,dan untuk pilih tempat duduk pewe itu pintu pertunjukkan baru bisa dibuka 15 menit sebelumnya.

Selesai dari pertunjukkan Harimau Sumatra kami ingin melihat pertunjukkan lumba-lumba, karena cukup jauh jaraknya kalau jalan kaki akhirnya Pak Suami ambil mobil dulu. Sampai di sana untungnya masih banyak yang kosong tempat duduknya, cuma saya sempat malu karena ditegur petugas akibat salah tempat duduk yang seharusnya untuk para lansia dan ibu hamil, akhirnya emak bibik asisten saya suruh duduk di situ sambil gendong Evlan. *tengsin*. Pertunjukkan lumba-lumba ini lebih panjang, sama menghiburnya sih seperti Harimau tadi dan Quinn suka karena mirip dengan adegan channel youtube Diva yang sering dia tonton.

Selesai menonton pertunjukkan Lumba-lumba kami memutuskan kembali ke caravan untuk bersih-bersih diri dan bersiap-siap untuk makan malam.

Setelah semua sudah mandi, suami ngajakin makan malam di restaurant, tapi nggak sama Evlan dan emak bibik, karena adek Evlan sudah bobok *habis kena air langsung teler*, jadi kita pergi ber-3. Kami pesan 2 sop buntut, pengen makan yang berkuah dan anget-anget, lumayan sih rasanya, tapi tetap tidak mengalahkan sop buntut langganan saya dekat Pasar Turi Surabaya, hehe.. Oh ya, waktu baca menu-nya ternyata kalau malam minggu, mereka menyediakan daging rusa juga lho, wah penasaran pengen tau rasanya, sayang karena ini sudah hari minggu, jadi sudah tidak ada lagi. Yah.. *sad face*

ini dalam restaurant, lantai 2
ini dalam restaurant, lantai 2

Pulang dari restaurant suami ngajak duduk-duduk di teras depan caravan, niatnya sih pacaran sambil menikmati suasana hening ala ala hutan gitu sambil pelukan, belum lama eh pacar baru suami datang, siapa lagi kalau bukan anak sulung saya, Quinn, pengen dekat-dekat kami, kayaknya nggak rela kalau kami berdua-duaan. *tarik napas panjang*, batal deh pacaran sama suami malam itu, padahal suasananya udah mendukung banget.. *hiks*

suasana malam di sekitar caravan
suasana malam di sekitar caravan
Bapak dan Pacar barunya, mamanya ditinggal sendirian, hiks
Bapak dan Pacar barunya, mamanya ditinggal sendirian, hiks

Ya udah deh, saya mojok sendirian dulu ya Mams..

Lanjutan ceritanya dibaca di sini ya..

Stay Ketje!

@annelesmana

Share it please, mama ketje.. 🙂Pin on Pinterest0Share on Facebook28Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0

76 Comments

  1. Although it will in all probability do better as a series of lenses –
    extra key phrase particular would rank better in the various search engines.
    However then you definately obviously get affordable
    visitors judging by your rank.

  2. Thank you for your whole effort on this site. Debby really loves managing investigation and it’s easy to see why. Almost all know all of the lively tactic you deliver advantageous tips through your blog and therefore encourage response from visitors on this subject matter and our favorite child is always studying a lot. Take pleasure in the rest of the year. Your performing a good job.

  3. Thank you a lot for providing individuals with a very spectacular opportunity to discover important secrets from this web site. It really is very awesome and also packed with amusement for me personally and my office peers to search the blog at the least three times in one week to read the newest things you will have. And of course, I’m also actually fulfilled for the superb strategies you serve. Selected 2 tips on this page are basically the most effective we have had.

  4. I truly wanted to write a simple remark so as to thank you for all of the great tips and hints you are giving out at this website. My considerable internet investigation has now been rewarded with pleasant strategies to write about with my classmates and friends. I would suppose that we site visitors are undeniably fortunate to exist in a notable community with many lovely people with very beneficial advice. I feel truly grateful to have discovered the site and look forward to plenty of more entertaining minutes reading here. Thanks again for a lot of things.

  5. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally breathtaking chance to read critical reviews from this web site. It really is very superb and packed with amusement for me and my office co-workers to search your web site particularly 3 times in 7 days to learn the newest tips you have. And indeed, I am actually astounded with the fantastic ideas served by you. Certain two facts in this post are in reality the finest we have ever had.

  6. I must show my respect for your kind-heartedness for those individuals that really want assistance with this one situation. Your personal dedication to getting the solution throughout had become certainly functional and have specifically empowered guys and women like me to reach their desired goals. Your interesting tips and hints implies a whole lot to me and substantially more to my peers. Best wishes; from all of us.

  7. I wish to show my gratitude for your generosity for those people who really need help on the theme. Your special commitment to getting the message around appeared to be especially effective and has in most cases empowered associates just like me to achieve their endeavors. Your entire invaluable publication implies this much a person like me and even more to my office workers. Thank you; from each one of us.

  8. After study a couple of of the weblog posts on your web site now, and I actually like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and might be checking back soon. Pls take a look at my website as nicely and let me know what you think.

  9. An fascinating discussion is price comment. I believe that it’s best to write extra on this subject, it won’t be a taboo subject however usually persons are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  10. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he actually bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If doable, as you turn out to be expertise, would you mind updating your weblog with more particulars? It is extremely helpful for me. Massive thumb up for this blog post!

  11. I would like to point out my gratitude for your kindness for those people that require help with the study. Your personal commitment to passing the message around was quite useful and have all the time enabled guys and women like me to get to their desired goals. This useful information can mean a great deal to me and additionally to my office colleagues. Warm regards; from each one of us.

  12. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to find anyone with some unique ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s needed on the net, somebody with slightly originality. helpful job for bringing something new to the web!

  13. There are some fascinating closing dates in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There may be some validity but I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as well

  14. Barcelona poaching peg Manchester united 1 small method model and name the wizards to dig the premier league
    kevin durant shoes

  15. Get the world wave again!See jun LingMeng one feet Two rounds of two point he didn’t get black
    ultra boost adidas

  16. Take an examination of hyacinth 22 + 6 king destroy wizards, 15 points and 76 negative piston
    stephen curry shoes

  17. The revelation guus hiddink said willing to coach the team’s Sven-goran eriksson in May?
    nike kobe shoes

  18. The barca 19 + 17 magic Squad Toronto home back to the enemy
    adidas nmd xr1

  19. Downturn still!Lei and missed in single pole Demons work goal drought has reached eight games
    stephen curry shoes

  20. Teammates opponents recognition yi performance: has the power to gain a foothold
    lebron soldier 10

  21. Exposure Korea football association decided to temporarily not change a lot, or the loss of their qualifying heats
    nike free tr 6

  22. Adebayor revealing university was stealing Duncan when shooting training is wonderful work
    adidas nmd runner

  23. Would you be excited about exchanging hyperlinks?

  24. Thank you for all your efforts on this site. My mother takes pleasure in managing investigations and it is easy to see why. I hear all concerning the powerful method you present priceless secrets on your blog and encourage contribution from people on this theme and our own simple princess is without question discovering so much. Take pleasure in the rest of the new year. You have been carrying out a glorious job.

  25. Aw, this was a really nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and certainly not appear to get something done.

  26. Spot on with this write-up, I truly think this web site needs way more consideration. I抣l most likely be once more to learn far more, thanks for that info.

  27. WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?

  28. Aw, this was a very nice post. In concept I would like to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and certainly not appear to get one thing done.

  29. I抎 have to check with you here. Which isn’t something I usually do! I get pleasure from reading a submit that will make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  30. After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you possibly can remove me from that service? Thanks!

  31. My spouse and i were really comfortable Ervin could do his web research by way of the precious recommendations he obtained out of the site. It is now and again perplexing just to find yourself freely giving information and facts which often many people have been making money from. And we all do know we now have you to give thanks to because of that. The main illustrations you’ve made, the simple web site navigation, the friendships your site help instill – it’s everything astounding, and it’s really facilitating our son in addition to our family understand this topic is satisfying, which is certainly seriously indispensable. Many thanks for the whole thing!

  32. There’s noticeably a bundle to find out about this. I assume you made sure nice points in options also.

  33. Your house is valueble for me. Thanks!?

  34. This really answered my problem, thank you!

  35. My spouse and i were really ecstatic when Albert managed to finish up his inquiry via the ideas he had from your weblog. It’s not at all simplistic to simply continually be giving out methods which many others may have been making money from. So we know we have the website owner to give thanks to because of that. The entire illustrations you made, the simple blog navigation, the relationships you can give support to engender – it is mostly remarkable, and it is helping our son and our family believe that the subject matter is awesome, and that’s very serious. Thank you for all!

  36. Thanks for each of your work on this web page. My aunt take interest in engaging in investigations and it’s really easy to see why. We learn all relating to the powerful method you create both interesting and useful thoughts via your web site and therefore foster participation from the others on that issue then our own princess is undoubtedly learning a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. Your carrying out a very good job.

  37. After examine a few of the blog posts on your web site now, and I actually like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and will probably be checking again soon. Pls try my web site as effectively and let me know what you think.

  38. There is noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain good factors in features also.

  39. I am typically to blogging and i really respect your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your website and hold checking for new information.

  40. I am only commenting to let you understand of the extraordinary encounter my friend’s girl developed viewing your site. She picked up some pieces, most notably what it’s like to possess a marvelous teaching mindset to get men and women effortlessly completely grasp specified impossible matters. You actually exceeded our expected results. Thank you for imparting such insightful, healthy, educational and also cool guidance on your topic to Gloria.

  41. Spot on with this write-up, I really think this web site wants way more consideration. I抣l most likely be once more to learn way more, thanks for that info.

  42. I抎 should examine with you here. Which isn’t something I usually do! I enjoy studying a publish that may make folks think. Also, thanks for permitting me to comment!

  43. I抎 have to check with you here. Which isn’t something I often do! I enjoy studying a put up that can make people think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  44. Howdy! I simply would like to give a huge thumbs up for the good info you have got here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

  45. There is noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure nice factors in features also.

  46. This really answered my downside, thank you!

  47. It’s best to take part in a contest for probably the greatest blogs on the web. I’ll advocate this web site!

  48. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you can take away me from that service? Thanks!

  49. There are definitely a whole lot of details like that to take into consideration. That is a great point to deliver up. I supply the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you deliver up where a very powerful thing will likely be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round things like that, however I’m sure that your job is clearly identified as a fair game. Both girls and boys really feel the influence of just a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

  50. Thanks so much for giving everyone an extremely splendid possiblity to read from this website. It really is so fantastic and stuffed with a great time for me and my office mates to visit your website at least three times in a week to learn the new things you have. And of course, I’m just actually fascinated concerning the cool thoughts served by you. Some 3 tips in this posting are absolutely the very best I’ve had.

  51. Needed to compose you the very little word to be able to thank you very much again regarding the amazing things you have provided on this site. It was simply wonderfully open-handed of people like you to grant easily all a lot of folks would’ve offered for an e-book to end up making some money on their own, notably considering the fact that you could have tried it if you considered necessary. Those concepts in addition worked like the easy way to recognize that someone else have similar eagerness the same as mine to realize more concerning this problem. I know there are many more enjoyable sessions in the future for individuals that find out your site.

  52. I抦 impressed, I must say. Actually rarely do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you’ve gotten hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is one thing that not enough people are speaking intelligently about. I am very blissful that I stumbled across this in my search for something regarding this.

  53. I抎 should check with you here. Which is not something I normally do! I take pleasure in reading a publish that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  54. I actually wanted to write a simple comment to be able to express gratitude to you for the magnificent secrets you are giving out at this website. My particularly long internet look up has at the end been honored with wonderful concept to go over with my classmates and friends. I ‘d say that many of us website visitors are unquestionably fortunate to live in a notable site with so many brilliant individuals with very beneficial tactics. I feel somewhat lucky to have used the web site and look forward to tons of more brilliant minutes reading here. Thanks a lot once again for all the details.

  55. I am typically to blogging and i really admire your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and preserve checking for brand spanking new information.

  56. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to search out any person with some original ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is one thing that’s needed on the internet, somebody with a little bit originality. useful job for bringing something new to the internet!

  57. I simply wanted to jot down a brief note in order to say thanks to you for the amazing ways you are giving out here. My extended internet search has at the end of the day been compensated with wonderful points to exchange with my colleagues. I would claim that most of us site visitors are quite blessed to be in a fine website with so many lovely people with good suggestions. I feel extremely grateful to have used your entire site and look forward to tons of more excellent moments reading here. Thanks once again for all the details.

  58. Your place is valueble for me. Thanks!?

  59. This really answered my downside, thanks!

  60. very nice put up, i definitely love this web site, keep on it

  61. Your place is valueble for me. Thanks!?

  62. Thank you for all of your efforts on this site. My mother enjoys managing internet research and it’s easy to understand why. A number of us know all about the lively form you produce priceless information by means of your blog and therefore increase response from other individuals on that subject so my princess is in fact starting to learn a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You are doing a stunning job.

  63. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I think that it’s best to write more on this topic, it may not be a taboo topic but typically persons are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  64. WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?

  65. Can I just say what a aid to find someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know tips on how to convey a difficulty to light and make it important. Extra folks must read this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more popular because you undoubtedly have the gift.

  66. Thank you a lot for giving everyone an extremely terrific opportunity to check tips from this blog. It’s always so ideal and stuffed with a good time for me personally and my office peers to search your website nearly 3 times per week to learn the latest stuff you have got. And indeed, I am certainly contented considering the great knowledge you give. Certain 1 facts in this article are honestly the most suitable we have all ever had.

  67. This actually answered my problem, thank you!

  68. I found your weblog website on google and verify just a few of your early posts. Proceed to keep up the excellent operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of forward to reading more from you afterward!?

  69. Hello! I simply would like to give a huge thumbs up for the nice information you may have right here on this post. I shall be coming back to your weblog for more soon.

  70. Hi There! We are looking for some people that might be interested in from working their home on a part-time basis. If you want to earn $200 a day, and you don’t mind developing some short opinions up, this is the perfect opportunity for you! Simply click the link here NOW!

  71. Aiihh dari dulu belom berhasil nginep di TSI deh, padahal dah pengen banget. Dari belom punya anak sampe sekarang udah ada 3 krucils..

    Ternyata lebih enak kalau pesan caravan dari aplikasi ya, lebih murmer.

    1. Iya, bnr say.. Murmer klo lwt aplikasi… Apalagi pas ada promo..

  72. mau coba minep dicaravan.. seru deh kayaknya ya ne.. dl pas msh smu ksana jg ujan, sptnya kalau di bogor sering gerimis… kota adem.. jd kangen ari2 disana:-D

    1. Lho.. Ari2mu di sana tho Mel? Lahir d sana berarti ya?

  73. Ya ampuunn mupeng bangett nginep di caravan. Tapi suka lupaa kalo ada tempat wisata iniii 😀 *catet ah

    1. Iya mbak.. Harus dicobain deh nginap di sana.. Sensasinya beda.. Hehe..

Leave a Reply

Required fields are marked*